موقوفه حاجشریف یکی از موقوفههای معروف شهرستان رفسنجان است که امروز متولی موقوفه با اداره اوقاف دچار اختلاف شدهاند و متولی مدعیست مغازههای پاساژ حاجشرف متعلق به این موقوفه است اما اداره اوقاف این ادعا را رد میکند و همین موضوع موجب عدم تمدید مغازهها شده و مغازهداران بلاتکلیف ماندهاند.
به گزارش روراستی، در حدود ۲۷۰ سال قبل حاجمحمد شریف موقوفاتی در مناطق علی آباد جعفرآباد، کریم آباد و قطب آباد رفسنجان وقف میکند و تأکید میکند درآمد این رقبات را به مصارف خاص که مهمترین آن برپایی مراسم تعزیه برای سیدالشهداست، در آید.
به گفته امیرجاهد وکیلزاده متولی این موقوفه که از ۱۳۹۸ این مسؤولیت را بر عهده گرفته است، این موقوفه کارهای عقبمانده زیادی دارد که قرار است با همت وکیل جوان به سرانجام برسد و حقوق وقف را احیا کند. .
وی از کمبود کتاب در کتابخانه احصایی که متعلق به این موقوفه است سخن به میان میآورد و فضای فیزیکی آن را دارای اشکالاتی میداند که نیاز به رفع و رجوع دارد که برخی از این مشکلات رفع شده است..
این کتابخانه دارای ۱۶ هزار عنوان و ۲۲ هزار جلد کتاب است و قرار است در آینده خدمات بیشتری در آن ارائه شود؛ ازجمله مجهزشدن به میز مطالعه و تعمیر رایانههای آن، داشتن کارت عضویت خاص که اعضای آن بتوانند از مزایای آن بهرهمند شوند و سایر خدمات.
بنا به اظهارات وکیلزاده مجموعه تجاری در طبقه تحتاتی مسجد حاجشریف که در مرکز شهر رفسنجان واقع شده متعلق به این موقوفه است که این موضوع موجب اخلافنظر بین موقوفه و اداره اوقاف شده است و چون مردم ۲۰ سال است که میگویند پاساژ حاجشریف، پس مردم هم اذعان دارند این پاساژ متعلق به مسجد و هر دو متعلق به موقوفه هستند.
وکیلزاده اظهار میکند: در وقفنامه به صراحت عنوان شده حمام و مسجد که واقف ساخته، یعنی حمام و مسجد متعلق به این موقوفه است و قراردادهای واگذاری مغازهها و تمدیدهای مجدد که متاسفانه بهدلیل مشکلاتی که وجود دارد و ادعایی که اوقاف دارد هنوز موفق به تمدیدشان نشدیم.
وی از اخذ حکم قضایی برای تمدید مغازههای پاساژ خبر میدهد و میگوید: بنا به توصیه فرماندار فعلا صبر کردهایم.
اما این موقوفه حدود یکونیم هکتار باغات کشاورزی هم در روستای جعفرآباد داشته که بهدلیل بی توجهیهایی که پیش از حضور وکیلزاده به آن شده بود، درختان آن خوراک کورههای زغالسوزی شده است، اما اکنون بیش از هزار متر لوله گذاری در این باغات انجام شده تا باغات احیا شوند و ۵ هزار نهال پسته و همچنین ۷ هزار پیوند صورت گرفته و امروز تبدیل به بهترین باغات پسته شهرستان شدهاند
وکیلزاده بیان میکند: پس از فوت مرحوم هاشمیان امام جمعه فقید رفسنجان این باغات رها شده و مورد تصرف افراد سودجو قرار گرفته بود اما امروز تخلیه شده و به موقوفه بازگشته است.
وکیلزاده میگوید: زمانی که میخواستیم مسجد حاجشریف را نماشویی کنیم یا فرشهای آن را بشوییم، تجهیز و تنظیف کنیم اوقاف از کارمان ممانعت کرده و میگوید شما کارهای نیستی.
وی اضافه میکند: در زمان مرحوم هاشمیان اداره اوقاف هیج ادعایی نداشته و در سال ۹۶ یک نامه از اداره اوقاف رفسنجان به اداره کل کرمان میرود که موقوفه حاجشریف رقبات باارزشی در بازار رفسنجان مالک است، اما اداره اوقاف مصرانه ادعا دارد که پاساژ و مسجد جزو موقوفه نیستند و تا این لحظه سندی برای تأیید ادعای اوقاف ارائه نکردند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به استفتاء از دفتر مقام معظم رهبری نیز در خصوص این موضوع اشاره میکند و میگوید: ایشان صراحتا فرمودند «تغییر، تبدیل و تجزیه موقوفات از آنچه که واقف انشا کرده خلاف صریح شرع مقدس اسلام است».
برای جویاشدن موضوع به اوقاف هم سر زدیم تا اظهارات رئیس اوقاف را هم بشنویم.
شریفی رئیس اداره اوقاف شهرستان رفسنجان اظهار میکند: ساخت کتابخانه به دستور و همت آیتالله هاشمیان امام جمعه فقید رفسنجان صورت گرفته و متولی فعلی هیچ اقدامی جهت ساخت مسجد، پاساژ و کتابخانه انجام نداده است.
وی ادامه میدهد: ما یک گواهی ثبتی داریم و یک سند مالکیت رسمی که طبق گواهی ثبتی، حمام که الان بهعنوان کتابخانه مورد استفاده قرار گرفته و طبقه زیرین آن سرویسهای بهداشتی مسجد هست، ۶ دانگ به نام اداره اوقاف است. سند مالکیت مسجد هم به نام اداره اوقاف است و اساسا مسجد و کتابخانه متعلق به موقوفه حاجشریف نیستند و طبق مفاد وقفنامه موقوفه حاجشریف، صراحتا عنوان شده قسمتی از عواید موقوفه باید در مسجد و حمام هزینه شود به عبارتی مسجد و حمام جزء رقبات موقوفه حاجشریف نیستند بلکه مسجد و حمامی هست که سالهای قبل اینها را ساخته بوده و زمانی که موقوفه حاجشریف را در اراضی قطبآباد وقف کرده تأکید کرده درآمد حاصل از موقوفه را در مسجد و حمام هزینه کنند.
وی خاطرنشان میکند: صحبت اداره اوقاف این است که مسجد و حمام متعلق به موقوفه نیستند بلکه “موقوفه علیهم” هستند که باید اجبارا متولی هزینههای مسجد و حمام را از محل موقوفه بپردازد.
شریفی یادآور میشود: امیرجاهد وکیلزاده یک دعوا در شعبه ششم دادگاه حقوقی مطرح و همین مسائل را عنوان کرده و تقاضای خلع ید کرده است، اما نتوانسته رای بگیرد.
وی تصریح میکند: مرحوم هاشمیان مسجد را که میخواست بازسازی کند زیر آن در دو طبقه پاساژ حاج شریف را احداث کرده ضمن آنکه قبل از احداث مسجد زمینهای اطراف مسجد قبلی حاج شریف که مسجد کوچکی بوده را خریداری و تملک کرده که بخش زیادی را از خود مغازهداران خریداری کرده است.
رئیس اوقاف رفسنجان بیان میکند: اینکه موقوفه روی پاساژ و مغازهها دست گذاشته صحیح نیست و تعلق به موقوفه ندارد بلکه باید مخارج مسجد و حمام و پاساژ مخارج از محل موقوفه تأمین شود و وظیفه متولی است
وی باذکر این مطلب که اخیرا متولی، بدون هماهنگی در طبقات بالایی حمام که بهعنوان کتابخانه ساخته شده بود دخل و تصرف کرده و بخشی را تخریب کرده که نمیدانیم چه قصدی دارد، اضافه میکند: تأمین دلیل گرفتیم اگر نیاز باشد از طریق محاکم قضایی پیگیری میکنیم.
شریفی عنوان میکند: پاساژ و مغازهها ۹۸ باب هستند که مرحوم هاشمیان قبلا در قالب رهن به مغازهداران واگذار کرده و دو، سه مرتبه تمدید شدند و از سال ۹۸ تمدید صورت نگرفته و ما هم در راستای همین قضایا مکاتبات متعددی با سازمان اوقاف داشتیم که تکلیف مغازهداران روشن شود.
وی در پاسخ به چرایی عدم تمدید مغازههای پاساژ گفت: وکیل به اختلافات دامن میزند. بارها گفتیم حرف و برنامهای دارید به سازمان مراجعه کنید، سازمان اوقاف تیم حقوقی دارد و اگر سازمان اعلام کرد این موارد متعلق به موقوفه است دو دستی تحویل میدهیم و باید این موضوع با سازوکار حقوقی پیش برود. مردم اطلاع و تخصص در این خصوص ندارند نباید کاری کرد با این فرافکنیها نسبت به وقف بدبین شوند
با توجه به اینکه بیش از دو قرن از وقفنامه مرحوم حاجشریف میگذرد، ضرورت دارد این اختلافات طبق قانون برطرف شود تا به نیت واقف عمل شود و مردم انگیزهای برای وقف کردن اموال خود و گامنهادن در این کار خیر داشته باشند.