روراستی: «آن چیزهائی كه امروز برای دولت و برای رئیسجمهور نقاط قوّت محسوب میشود، اینها باید در رئیسجمهور بعدی وجود داشته باشد، اینها را باید در خود تأمین كند؛ آن چیزهائی كه امروز نقاط ضعف شناخته میشود ــ كه ممكن است شما بگوئید، من بگویم، دیگری بگوید ــ این نقاط ضعف را باید از خود دور كند.»
اين بخش از بيانات رهبر انقلاب در اولين روز از سال 92 در حرم رضوي، متر و معيار خوبي است كه هم ميتواند بكار ناظران و منتقدان دولت يازدهم بيايد و هم دولتمردان را در چهار سال آينده براي اداره كشور ياري كند. از اين رو برشمردن نقاط قوت دولتهاي نهم و دهم امري لازم است.
يكي از ابتكارات دولت نهم كه در دور دوم رياست جمهوري دكتر احمدينژاد هم ادامه پيدا كرد، «سفرهاي استاني» هيئت دولت بود. احمدينژاد در زمان بعهده داشتن شهرداري پايتخت هم اين ايده را در مدلي كوچكتر و با سفرهاي هفتگي به مناطق مختلف تهران و بررسي مشكلات مردم به صورت رودر رو با آنها اجرا كرده بود.
اما شروع سفرهاي استاني در دولت نهم و سفر هيئت دولت به شهرهاي دور افتاده كشور، همانقدر كه اميد به خدمتگذاري را در دل مردم مستضعف زنده كرده بود با طعن و كنايه جريان تكنوكرات كه در بدنه مديريتي كشور جا خوش كرده بودند مواجه شد. اما استقبال پرشور مردم از رئيسجمهور و هيئت دولت در سفرهاي استاني نشان ميداد كه مردم خود بخوبي عمق بركات اين اقدام انقلابي را درك كردهاند. به هر حال بدون شك سفرهاي استاني را ميتوان در كنار مواردي چون «مسكن مهر» يكي از نمادهاي دولتهاي نهم و دهم به شمار آورد.
اما جداي از نظرات كارشناسان، مشاهدات عيني و تحليلهاي منصفانهاي كه بر اين اقدام دولت مهر تاييد زدهاند، قطعا نظر رهبر انقلاب درباره آن بهترين معيار براي سنجش ميزان مطلوبيت اين حركت است. رهبر معظم انقلاب اگرچه همواره نسبت به آفتهاي پيش روي اين حركت هشدار داده و دولت را از «دادن وعدههاي غير قابل اجرا»، «پيگيري نكردن مصوبات» و مواردي از اين دست پرهيز دادهاند اما در مجموع شديداً از اصل اين حركت و روح حاكم بر آن تجليل كردهاند. نكته ديگر آنكه انحراف اين حركت در ماههاي اخير از مباني و اهداف اوليه آن نبايد باعث شود كه اصل آن زير سوال رود.
با مرور بخشي از بيانات ايشان درباره سفرهاي استاني مشخص ميشود كه اين رويكرد را بايد جزو «نقاط مثبت» دولتهاي نهم و دهم بدانيم و از رئيسجمهور بعدي انتظار داشته باشيم آن را به ارث ببرد. در ادامه برخي از فرمايشات ايشان پيرامون سفرهاي استاني ميآيد:
اين يك كار خيلي خوب است اما…
سفرهاى استانىِ آقاى رئيس جمهور و هيئت دولت، جزوِ كارهاى خيلى خوب است. رفتن در ميان مردم و حرفها را بىواسطه از زبان آنها شنيدن، خيلى در شكل بخشيدن به انگيزههاى آن كسى كه كار متوجه به اوست، تأثير دارد. البته در كنار اين كار، دو چيز را حتماً رعايت كنيد: يكى اينكه با يك گفتهى ناسنجيده، توقعى را كه قابل برآورده شدن نيست يا بهزودى قابل برآورده شدن نيست، در مردم زنده نكنيد، تا تلاقى بين قول و عمل از نظر مردم ناممكن جلوه نكند. دوم اينكه اين خدمترسانىها – كه كارهاى نقد و نزديك و شبيه مُسكّن است – نبايد موجب شود كه شما را از كارهاى زيربنايى و اساسى باز بدارد؛ ما به هر دو كار احتياج داريم.(8 اسفند 84)
آروزي ديرينهاي كه برآورده شد
اما هميشه يك هدف ديگر هم از اين سفرها داشته ايم و آن، اين بوده است كه توجه مسئولان كشور به مناطق گوناگون كشور جلب بشود. خدا را شاكريم كه اين هدف امروز با دولتى كه سر كار است، به خودى خود برآمده است. خوشبختانه سركشى دولت و رئيس جمهور و وزراى محترم به مناطق مختلف كشور، آن آرزوى ديرينه ى ما را به نحو احسن برآورده كرده است.(17 آبان 85/ سفر استاني رهبر انقلاب به سمنان)
كاري كه واضح است خوب است!
سفرهاى استانى بسيار كار خوب و برجسته و لازمى بود و من واقعاً تعجب ميكنم كه بعضيها چطور كارى را كه اينجور واضح است كه خوب است، انكار ميكنند و زير سئوال ميبرند. اين براى وزرا، براى رئيسجمهور، براى عوامل اجرائى و دولت خيلى زحمت دارد و كار بسيار طاقتفرسائى است؛ لكن آنچه كه محصول اين كار ميشود، عبارت است از روشن شدن فاصلهى بين نگاهِ از دور به حقايق يك كشور و نگاهِ از نزديك؛ اين، خيلى فرق ميكند. بنده سالها كار اجرائى كردهام و آشنا هستم. دو جور انسان قضايا را مىبيند: گزارشهاى خوبى كه براى انسان مىآيد؛ گزارشهاى كامل به حسب ظاهر كه هيچ ايرادى هم ندارد و درست هم هست – گزارشها را انسان ميخواند و مباحثه هم ميكند – لكن آنچه كه محصول اين گزارشهاست، با آنچه كه محصول نگاهِ از نزديك است، فاصلهى بسيار زيادى دارد. ديدن واقعيت، رفتن به مناطقى كه اميد اين را نداشتند كه مسئولان بلندپايه حتّى به ياد آنها بيفتند، كار خيلى بزرگى است و اين كار خيلى كار باارزشى است.
بعضى از شهرهائى كه مسئولان كشور – رئيسجمهور و وزرا – به آنجا رفتند، هرگز در طول اين مدتها شايد يك مديركل را هم نديده بودند كه برود و از آنها احوالى بپرسد؛ سئوالى بكند؛ اما ناگهان مىبينند رئيسجمهور جلوى آنهاست! اين، خيلى كار مهمى است. مبادا اين كار مهم را خراب كنيد. آنچه انجام گرفت، شروع يك حركت مبارك بود؛ اما بايد اين حركت تا نهايت خط برود، تا آن بركات به طور كامل حاصل بشود. از اينجا به بعد دست مسئولان اجرائى است. اولاً مصوبات اين سفرها موبهمو اجرا بشود؛ هيچ كوتاهى نشود؛ اما اگر در جائى قابل اجرا نيست – ممكن است گاهى بررسىاى براى اقدام به فلان كار در فلان استان يا فلان شهرستان انجام گرفته است، ولى محاسبهى كارشناسىاش كامل نبوده و بنا نيست انجام بشود – اين را صريح به مردم بگوئيد. بگوئيد ما تصميم گرفته بوديم اين كار را انجام بدهيم، اما حالا مىبينيم به اين دلائل نميشود آن را انجام داد. نگذاريد كارها بماند؛ نگذاريد اميد مردم نسبت به صداقت و پشتكار و توانائى دولت متزلزل بشود.(9 تير 86)
منبع : رجا نیوز