سایت تحلیلی خبری روراستی

دولت چگونه با ۷۰۰ هزار شغل جدید مردم را سرکار گذاشت؟ + جدول آماری تعطیلی واحدهای صنعتی در سال ۹۴

بعد از سپری شدن نیمی از عمر دولت یازدهم و در حالی که از دادن آمارهای اشتغال خالص جلوگیری می شد، مرکز آمار با ارائه اطلاعات مربوط با اشتغال خالص در سال های گذشته حقیقت بازار کار را بیش از قبل نمایان کرد. با توجه به اخبار رسمی مرکز آمار، این سوال بوجود می آید که چه عواملی موجب شده تا دولت فعلی نتواند در زمینه اشتغال جوانان موفق باشد؟

به گزارش روراستی، محمد باقر نوبخت رئیس سازمان مدیریت و برنامه رئیس‌جمهور در یک برنامه تلویزیونی آمار اشتغال ایجاد شده توسط دولت در سه ماهه ابتدایی سال جاری (بهار) را ۷۰۰ هزار شغل جدید عنوان کرد. آماری که با انتقاد و تعجب کارشناسان اقتصادی همراه شد.

این آمارها با توجه به رکود فعلی بازار، واقعی به نظر نمی آیند. برخی از کارشناسان معتقدند این آمارها حتی در ۵ ماهه گذشته نیز محقق نشده اند و با توجه به اینکه سه ماهه ابتدایی به دلیل تعطیلات عید نوروز، جنب و جوشی در بازار کار وجود ندارد و فعل و انفعالاتی رخ نمی‌دهد آمار ۷۰۰ هزار شغل به هیچ عنوان درست نیست.

ایجاد اشتغال یکی از مهمترین وعده های انتخاباتی دکتر روحانی در ایام انتخابات بود. یکی از مهمترین اظهار نظرهای دکتر روحانی در بدو حضور در دولت، انتقاد از دولت گذشته در زمینه اشتغال جوانان بود و مدعی شد که در دولت یازدهم، جوانان راحت تر از قبل وارد بازار کار شوند. اما با گذشت ۷۰۰ روز از عمر دولت تدبیر و امید وضعیت اشتغال اوضاع به مراتب بدتری را نسبت به دولت های پیشین سپری می کند.

طبق اعلام مرکز آمار تعداد شاغلان در پایان بهار ۹۴ چیزی در حدود ۲۱ میلیون و ۸۶۰ هزار و ۸۳۶ نفر بوده است. این در حالی است که در ابتدای دولت تدبیر و امید این مقدار چیزی در حدود ۲۲ میلیون و ۱۹۱ هزار و ۱۴۴ نفر بوده که نشان از بیکار شدن چیزی در حدود ۳۳۰ هزار نفر در دولت یازدهم را دارد. با یک محاسبه ساده در خصوص میزان اشتغالزایی در دولت یازدهم می توان به دست آورد، این ۳۳۰ هزار نفر بیکار شده چیزی در ۶ درصد از کل افراد شاغل جامعه را تشکیل می دهد، بنابراین با توجه به جهت منفی که ایجاد شغل در دولت تدبیر و امید داشته است، وضعیت اشتغالزایی در دولت یازدهم چیزی در حدود ۶٫۶- می باشد.

این عدد میزان اشتغال خالص در دولت یازدهم است، در حالی که مسئولان این دولت بارها با انتقاد از میزان اشتغالزایی در دولت قبل با مطرح کردن اشتغال خالص صفر در بین سالهای ۸۴ تا ۹۱ از وضعیتی که در آن سالها وجود داشته انتقاد کرده اند.

بعد از سپری شدن نیمی از عمر دولت یازدهم و در حالی که از دادن آمارهای اشتغال خالص جلوگیری می شد، مرکز آمار با ارائه اطلاعات مربوط با اشتغال خالص در سال های گذشته حقیقت بازار کار را بیش از قبل نمایان کرد. با توجه به اخبار رسمی مرکز آمار، این سوال بوجود می آید که چه عواملی موجب شده تا دولت فعلی نتواند در زمینه اشتغال جوانان موفق باشد؟

شورای عالی اشتغال یکی از مهمترین نهادهای سیاست گذاری برای ایجاد موقعیت های شغلی در کشورمان می باشد که رئیس جمهور مسئول جلسات آن است. اما این شورا در دو سال گذشته با بی مهری مسئولان دولت مواجه شده است تا جایی که در دو سال گذشته فقط ۷ جلسه تشکیل شده است. در حقیقت این میزان در مقایسه با تعداد جلسات دولت های نهم و دهم که در مجموع ۴۶ جلسه بود تفاوت فاحشی دارد و نشان می دهد که تعداد این جلسات در دولت یازدهم به میزان قابل توجهی کاهش یافته است.

میزان واردات نیز یکی از موارد قابل توجه در افزایش اشتغال جوانان می باشد. در حقیقت با وارد کردن اقلام مصرفی که در کشورمان نیز تولید می شوند و با دادن تسهیلات مناسب به وارد کنندگان عملا واحدهای کوچک توان رقابت با همتایان خارجی خود را از دست داده اند. متاسفانه بانک ها نیز در دادن تسهیلات به تولید کنندگان مزایای قابل توجهی ندارند و تولید کننده با گرفتن وام های ۲۴ درصد به سمت ورشکستگی و تعطیلی پیش می رود.


(برخی از مشاغل و کارخانه هایی که در نیم سال گذشته تعطیل شدند)

آقای نوبخت آمار سه ماه اول سال را ۷۰۰ هزار اشتغال جدید اعلام کردند، دکتر روحانی نیز امار اشتغال سال ۹۳ را ۵۵۰ هزار شغل اعلام کردند اما اوضاع اشتغال با امارهای مسئولان دولت فاصله زیادی دارد. به عنوان نمونه اقای پورقاضی رییس کمیسیون صنعت و معدن اتاق بازرگانی تهران، طبق بررسی‌های صورت گرفته، سیمان تولیدشده در کارخانه‌ها از ۶ماه گذشته در انبارها باقی مانده و از مجموع ۹۱ واحد تولیدی سیمان، ۲۱ واحد تعطیل شده است.

مهدی پورقاضی درباره تعطیلی کارخانه‌های سیمانی گفت: رکود ساخت‌وساز و کاهش بودجه‌های عمرانی باعث شده که نه تنها کارخانه‌های سیمانی، بلکه تمامی صنایع مرتبط با ساختمان همچون سنگ، آجرسازی، کولرهای آبی و… با کمبود تقاضا در بازار مواجه شوند و بسیاری از صنایع به مرز تعطیلی کشیده شوند.

وی با بیان اینکه بیش از ۱۲۰ صنعت با صنعت ساختمان مرتبط هستند رکود فعلی را برابر با تعطیلی واحدهای بیشتر در صنایع مرتبط با ساختمان عنوان کرد.

دو هزار واحد سنگبری در اصفهان نیز که با تولید ۶۰ میلیون متر مربع سنگ نیمی از سنگ تولید شده در کشور را به خود اختصاص داده اند، به دلیل مشکلات مالیاتی در شرایط سختی قرار دارند و اعلام کرده اند که با ادامه این وضعیت راهی جز تعطیلی ندارند. این در حالی است که موج تعطیلی این واحدها از شهر ری شروع شده و با تغییر نکردن قانون مالیات بر ارزش افزوده واحد های تولیدی در اصفهان نیز با ورشکستگی مواجه می شوند.

رئیس هیأت مدیره انجمن نساجی ایران نیز عنوان کرد مطابق آمار در سال گذشته ۱۴هزار واحد تولیدی در شهرک‌های صنعتی تعطیل شده‌اند، هم اکنون ۹هزار و ۸۱۸ واحد نساجی در کشور وجود دارد، اضافه کرد: در شرایط فعلی واحدهای نساجی با ۳۵ تا ۴۰ درصد ظرفیت به فعالیت می‌پردازند که این موضوع به هیچ عنوان مناسب نیست.

متاسفانه آمار دقیقی از تعداد کارخانه ها و واحدهای تولیدی تعطیل شده در کشورمان در دسترس نیست اما مطالب عنوان شده در کنار اعتراض های گاه و بیگاه کارگران به پرداخت معوقات و مشکلات معیشت شان به خوبی نشان از اوضاع ناگوار بازار کشورمان دارد. در واقع اوضاع فعلی کارخانه ها و واحدهای تولیدی به هیچ عنوان با آمارهای دولت در زمینه ایجاد شغل تطابق ندارد.

در حقیقت توجه بیش از اندازه دولت به واردات بی رویه و حجم دو برابری میزان واردات نسبت دولت قبل در کنار بی توجهی به تولید داخل، اوضاع فعلی بازار را به این شکل در اورده است. اوضاعی که با آمارهای غیر واقعی دولت درست نمی شود.

منبع:۵۹۸

خروج از نسخه موبایل