سایت تحلیلی خبری روراستی

انجمن های علمی باید از واقعیت های علمی دفاع کنند

مشاور رئیس جمهور و دبیر کل خانه کشاورز ایران هم در این همایش گفت: انجمن های علمی باید مروج دستاوردهای علمی تمام دنیا باشند و از واقعیتهای علمی دفاع کنند.
به گزارش خبرنگار روراستی دکتر عیسی کلانتری افزود: ۹۶ میلیارد متر مکعب آب در ایران از سفره های زیر زمینی برداشت می شودکه از این میزان ۸۸ میلیارد متر مکعب صرف کشاورزی می شود.
وی با اشاره به اینکه۵۸ میلیارد متر مکعب از چشمه ها و قنوات برداشت می شود تصریح کرد: ۲۵ میلیارد متر مکعب از آبهای زیر زمینی اضافه برداشت می شود و طبق استانداردهای بین المللی اگر بخواهیم از آبهای سطحی استفاده کنیم حق نداریم بیش از ۴۰ درصد از آبهای سطحی برداشت کنیم.
کلانتری گفت: کل آب مصرفی در آینده در ایران باید ۵۶ میلیارد متر مکعب باشد که الان ۹۶ میلیارد متر مکعب است و ۴۱ میلیارد متر مکعب اضافه برداشت می شود.
وی افزود: اگر به جای مصرف ۸۸ میلیارد متر مکعب آب در بخش کشاورزی، ۴۳ میلیارد متر مکعب استفاده کنیم بهره وری دو برابر می شود.
مشاور رئیس جمهور به نقش اساسی انجمن های علمی کشور اشاره و تأکید کرد: فعالیت انجمن های علمی کشور از هر تشکلی و گروهی ( کشاورزی، صنفی، علمی و…) هدفشان باید در راستای حفظ منابع مالی و منافع ملی کشور باشد.
وی با اعلام اینکه سرانه مصرف لبنیات در کشور ۸۰ کیلوگرم است افزود: همین ۸۰ کیلوگرم شیر را مردم نمی توانند به دلیل فقر، تأمین و مصرف کنند و مدیران واحدهای لبنیاتی از جمله کاله، پگاه، مانی ماس و دیگر واحدها اعلام کرده اند که ۲۰ تا ۳۰ درصد از تولیدات لبنی از مغازه ها برگشت داده می شود.
دبیر کل خانه کشاورز ایران با بیان اینکه ما هنوز خودکفا نشده ایم اظهارکرد: این موضوع برمی گردد به اینکه سیاست های کلان ما اشتباه است و انجمن های علمی باید به عرصه مقاومت وارد شوند و ایستادگی کنند.
عیسی کلانتری تأکید کرد: انجمن های علمی باید حرف علمی بزنند و مسئولین اجرایی نیز بایستی در راستای توسعه پایدار به انها عمل کنند.
وی گفت: وقتی که درآمدهای نفتی کشور مانند زمان قاجار هزینه می شود انهایی که می فهمند باید اعتراض کنند، وقتی آب و خاک کشور به حراج گذاشته می شود انجمن های علمی باید در مقابل سیاست های غلط ایستادگی کنند.
مشاور رئیس جمهور افزود: امروز قطعا ایران توان توسعه کشت آبی را نداردبلکه باید از سطح زیرکشت آبی کاسته شود، در سال ۶۹ در سفری که به رفسنجان داشتم از کشاورزان خواستم که آب اضافه برداشت نکنند و در آینده متضرر خواهید شد ولی آنها باغات خود را توسعه دادند و آبهای زیرزمینی این سرمایه عظیم را به سرعت رو به کاهش و بی کیفیتی بردند.


وی ادامه داد: پسته موجودی زنده است و آب و خاک مناسب می خواهد اما در رفسنجان سالیانه ۵۷۰ میلیون متر مکعب آب برداشت می شود و ۲۵۰ میلیون مترمکعب اضافه برداشت می شود.
کلانتری خاطرنشان کرد: باورهای علمی را نباید ارزان بفروشیم، ارتباطات علمی ما در ۲۰ – ۳۰ سال گذشته محدود شده و امروز انجمن های علمی ما باید مروج دستاوردهای علمی تمام دنیا باشند نه فقط کشور خود، و هرجا که دیدند سیاستی غلط اجرا می شود به شدت ممانعت کنند.
وی با بیان اینکه کشور ایران پتانسیل تولید سالانه ۷٫۵ میلیون تن شیر را ندارد گفت: به این دلیل که آب، کاه و کلش و علوفه وارداتی نیستند و گاوی هم که روزانه ۳۰ کیلوگرم شیر می دهد باید ۱۸ کیلوگرم علوفه مصرف کنداز این رو همین رقابت ها سبب شده است که شیر داشته باشیم و سوء تغذیه هم داریم و تولید کننده و فراوری کننده هم متضرر می شود.
وی یادآور شد: قیمت های مواد غذایی در ایران ۵۰ درصد بالاتر از قیمت های جهانی است در نهایت باید انجمن های علمی در راستای دستاوردهای خودشان عمل کنند و معضلات را رفع کنند.
در ادامه این همایش دکتر فرهاد خُرمالی عضو هیئت علمی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی کشور نیز گفت: یکی از شعارهای این کنگره بحث اهمیت خاک است که در واقع جامعه جهانی دو سال است که بر روی این موضوع و حفظ منابع خاک، تحقیق می کند.
وی افزود: خاک فقط محدود به کشور ما نمی باشد بلکه تمام دنیا نگران آینده خاک هستند، کشاورزی از ۸ هزار سال پیش بر روی کره خاکی شروع شد و تا ده هزار سال پیش عصر و دوره یخچالی وجود داشت و در واقع از حدود ده هزار سال پیش تکامل انسان با کشاورزی شروع شد.
خُرمالی اظهار کرد: آن زمان جمعیت آنچنانی نبود اما در حال حاضر جمعیت به شدت رو به افزایش است به طوری که تا سال ۲۱۰۰ میلادی جمعیت جهان به ۱۱ میلیارد نفر می رسد.
وی افزایش دما را یکی از چالش های بزرگ بین المللی عنوان کرد و افزود: در اثر تخریب خاک و عدم برگشت پذیری خاک از دست رفته، تنوع خاک( زیست گونه خاک) و عوامل دیگر باعث می شود فقر ، گرسنگی، عدم ثبات سیاسی، جنگ و عدم امنیت بوجود آید.
وی خاطرنشان کرد: برای غذا دادن به ۱۱ میلیارد نفر جمعیت ناچار هستیم افزایش تولید در واحد سطح و کاهش تلفات پس از برداشت داشته باشیم که این در کشورهای توسعه یافته ۴۰ درصد است.

خروج از نسخه موبایل