مسئول جهاد کشاورزی شهرستان رفسنجان گفت: 80 درصد باغهای کشاورزی و پسته شهرستان رفسنجان دچار خسارت سرمازدگی و دیگر عوامل طبیعی شدهاند.
بنا به گزارش روراستی : رضا بمانی در رفسنجان با اشاره به خسارت عوامل طبیعی که از سال 76 باغهای شهرستان را تهدید میکند، اظهار داشت: سرمازدگی، گرمازدگی، توفان، آفتابسوختگی، خشکسالی و … از عواملی بودند که این محصول را تحت تاثیر خود قرار داده و هر ساله خسارتهای زیادی به کشاورزان میرساند.
وی تصریح کرد: سال 84 نیز علاوه بر خرابی پسته آن سال محصول سال بعد را نیز با توفان خراب کرد.
مسئول جهاد کشاورزی شهرستان رفسنجان افزود: بیش از 40 بلایای طبیعی در دنیا شناخته شده و کشور ما از 31 مورد این بلایا خسارت دیده است و همچنین شهرستان ما با شرایط اقلیمی حادثهخیز است.
بمانی بیان کرد: خسارتهایی که هر ساله به کشاورزان تحمیل میشود به نوعی این قشر را آسیبدیده کرده و همواره به بازار و یا به بانکها بدهکار هستند و لذا توصیه میشود که کشاورزان سطح زیرکشت را پایین بیاورند و هزینههای خود را صرف سطوح کمتری کنند تا تولید بیشتری داشته باشند.
مسئول جهاد کشاورزی رفسنجان به 30 درصد مازاد بر منابع آبی سطح زیر کشت اشاره و خاطر نشان کرد: عمده مشکل کشاورزان کمآبی است.
بمانی بیان داشت: 25 هزار هکتار باغهای کشاورزی را پسته کلهقوچی شامل میشود که عمده خسارات شامل این رقم پسته شده و به طور میانگین 80 درصد باغهای کشاورزی خسارت دیدهاند.
وی از بارش 102 میلیمتری باران در سال جاری یاد کرد و ابراز داشت: این بارندگی گر چه سبب خوشحالی دامداران، کشاورزان و مردم شد، اما خساراتی برای برخی ارقام دیرگُل نظیر پسته اکبری وارد کرد، زیرا این پسته در دوره گردهافشانی قرار گرفته بود و روند گردهافشانی آن مختل و لذا خاصیت باروری دانه آن کم شد.
بمانی افزود: خسارت توفان و باد نیز به پستهها وارد شد به ویژه رقم احمد آقایی را بیشتر تهدید کرد.
این مقام مسئول ابراز داشت: سایر محصولات کشاورزی اعم از بادام، زردآلو و درختان سردسیری نیز در مناطقی چون سرچشمه، راویز، خنامان و داوران شهرستان رفسنجان در اسفند ماه دچار سرمازدگی شدند و میانگین این خسارت 50 درصد بوده است.
بمانی تصریح کرد: سیل هم به مناطق کوهستانی خسارت وارد کرده به طوری که 25 رشته قنات تخریب شده و قناتها و چاهها آسیب دیدند.
وی بیان داشت: هنوز عاملی چون گرمازدگی را به ویژه در مناطقی که کم آب هستند و خاک ضعیفی دارند در پیش داریم که این خسارت در زمانی که دمای هوا بالای 37 درجه باشد، محصول را تهدید میکند.
بمانی اذعان کرد: در سال جاری نسبت به سال گذشته از نظر رقم ریالی خسارت زیادی شامل کشاورزان به ویژه در رقم پسته کلهقوچی وارد شد.
وی گفت: بیش از 88 هزار هکتار سطح زیرکشت پسته در شهرستان رفسنجان وجود دارد و از مجموع بخش کشاورزی 95.6 مختص پسته و بقیه به ترتیب بادام و گردو و میوههای دانهدار و هستهدار و مقداری نیز به بخش زراعی اختصاص دارد.
بمانی بیان کرد: از نظر منابع آبی یک هزار و 172 موتور پمپ در شهرستان رفسنجان وجود دارد که آبدهی هر کدام 14.6 لیتر بر ثانیه است و از 214 قنات حدود هشت لیتر بر ثانیه آبدهی داریم و تعداد 120 دهنه چشمه در شهرستان موجود است.
وی به صادرات پسته اشاره و خاطر نشان کرد: این محصول صادراتی است که 85 درصد تولیدی کشور به خارج صادر میشود و نیاز کشور بیشتر از 15 درصد نیست و لذا به دلیل ماهیت صادراتی بودن آن باید زمینه صادرات آن فراهم شود تا این امر صورت گیرد.
بمانی افزود: سال گذشته حدود 20 میلیارد تومان تسهیلات از محل تسهیلات ستاد توسعه بخش کشاورزی دریافت و 8 میلیارد آن به لولهگذاری اختصاص داده شد که حدود 400 کیلومتر بود و عمده اعتبارات سال گذشته به انتقال آب و لولهگذاری اختصاص یافت.
وی خاطر نشان کرد: 6 هزار هکتار سطح زیرکشت توسط آبیاری قطرهای آب یاری میشود