مدیر جهاد کشاورزی شهرستان رفسنجان گفت: امسال پیش بینی می کنیم ۷۵ هزار تن پسته برداشت کنیم که روزانه ۱۰ هزار کارگر در امر برداشت پسته دخیل خواهند بود.

به گزارش “روراستی” فصل برداشت پسته نزدیک است و باغداران در تکاپوی مهیاکردن نیرو و امکانات برای برداشت این کالای ارزآور و باارزش هستند سال گذشته که پسته نبود کارگری هم در شهر نبود که جا و مکان نیاز داشته باشد اما امسال گویا از ۷۵ هزار تن پسته تَر، ۲۵ هزار تن پسته خشک قرار است برداشت شود و خود را در انبارها جای بدهد.

سامان‌دهی کارگران فصلی هر ساله در دستور کار مدیران شهرستان بوده اما هیچ سالی این سامان‌دهی آن‌چنان که شایسته بود انجام نشد و همیشه شاهد معضلات فرهنگی اجتماعی و درصدی هم امنیتی از ناحیه کارگران فصلی غیربومی بودیم.

امسال هم مسئولان عزم خود را جزم کردند تا سامان‌دهی کارگران فصلی به نحو احسن انجام شود که مهمترین مسأله در این خصوص جا و مکان این کارگران بوده که پیرامون آن در ستاد پسته شهرستان مباحثی مطرح شد.

حسین رضایی با اشاره به اینکه پسته در وزارتخانه متولی ندارد و تقریبا بخش‌های خصوصی در این زمینه پای کار هستند، اظهار داشت: محصولی مانند چای که ۳۰ هزار هکتار سطح زیر کشت آن است در وزاتخانه دفتر دارد اما پسته با وجود ۴۵۰ هزار تا ۴۶۰ هزار هکتار سطح زیر کشت در کشور و ۲۰ میلیارد تومان ارزآوری داشته هیچ متولی ندارد.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان رفسنجان ادامه داد: دفتر پسته حدود ۱۵ سال تعطیل است که خواستیم فعالیتش را از سر بگیرد.

وی با اشاره به تغییرات جوی و اثراتی که روی محصول امسال داشته تصریح کرد: آن‌چه موجب نگرانی شده گرمای تیرماه که از ۷ تیر آغاز شده و میانگین دما ۳۳٫۱ درجه بوده که این دما سال گذشته ۲۹ درجه بود.

رضایی خاطرنشان کرد: از ۱۵ خرداد، ۴۲۷ ساعت دمای بالای ۳۸ درجه داشتیم که بی‌سابقه بود از طرفی میوه پسته در برابر دمای ۳۸ درجه تحملش کم است همچنین حدود ۲۳ تا ۲۴ روز دمای بالای ۴۰ درجه هم داشتیم که حداقل شانس آوردیم آفت پسیل را مقداری تحت کنترل درآوردیم که اگر این آفت کنترل نمی‌شد خسارت زیادی به محصول وارد می‌شد.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان رفسنجان رقم اکبری و فندقی را خوب عنوان کرد و گفت: ارقام کله‌قوچی و احمدآقایی حساسیت بالایی دارند، ۳۰ درصد سطح زیر کشت احمدآقایی و اکبری است و ۷۰ درصد کله‌قوچی و فندقی است.

رضایی در ادامه با اشاره به اینکه امسال پیش‌بینی شده ۲۵ هزار تن پسته خشک برداشت کنیم، افزود: ۷۴ درصد محصول مربوط به ۳۰ درصد سطح زیر کشت است.

وی در توضیحاتی ادامه داد: بهرمان نوق با ۶ هزار تن بیشترین پسته منطقه نوقات را دارد، فردوسیه نوق ۲ هزار و ۳۰۰ تن، اسماعیل‌آباد ۲ هزار و ۹۰۰ تن محصول دارد اما کشکوئیه به دلیل وجود رقم کله‌قوچی بیشترین صدمه را دیده و ۲ هزار و ۲۰۰ تن پسته دارد.

رضایی اضافه کرد: منطقه کبوترخان امسال ۳ هزار و ۳۰۰ تن محصول دارد که نسبتا بد نیست و حومه با ۳۰ هزار هکتار سطح زیر کشت هفت هزار و ۷۰۰ تن پسته دارد که برای مناطق نوق و حومه باید نسبت به برداشت برنامه‌ریزی خوبی داشته باشیم.

وی خاطرنشان کرد: ۲۰ درصد تولید استان کرمان مربوط به رفسنجان است با وجود برداشت ۷۵ هزار تن پسته تَر امسال پیش‌بینی می‌شود ۳۰۰ هزار تا ۳۵۰ هزار کارگر نفر روز برای برداشت کمک کنند که روزانه ۱۰ هزار نفر کارگر وارد باغات و ترمینال ها خواهند شد این میزان کارگر باید سامان‌دهی شوند علاوه بر آن نان مورد نیاز این تعداد کارگر باید برنامه‌ریزی‌شده تأمین شود و از نظر اسکان باید بتوانیم آن‌ها را سروسامان دهیم.

حضور ۱۰ هزار کارگر به صورت روزانه در شهرستان

مجید فصیحی‌هرندی فرماندار رفسنجان پیرامون کارگران فصلی اظهار کرد: باید به سمت و سویی برویم که مؤسساتی باشند همچون مؤسسات کاریابی کارگران فصلی را سروسامان دهند.

وی با اشاره به مشکلاتی که کشاورزان دارند و این شهرستان سال‌هاست دچار خشکسالی‌ست همچنین هزینه‌های بالایی متحمل می‌شوند خواستار حذف ارز نیمایی از بازار پسته شد و گفت: اگر این مهم ممکن نیست حداقل نمایندگان تا جایی که امکان دارد نسبت به کاهش درصد آن تلاش کنند.

مختاری معاون شهردار رفسنجان گفت: حضور ۱۰ هزار کارگر به صورت روزانه در شهرستان را شاهد خواهیم بود که بخشی از این کارگران در روستاها مستقرمی‌شوند اما تعدادی که در سطح شهر، پارک‌ها و معابر عمومی مستقر می‌شوند که باید برای اسکان آن‌ها کار اساسی شود باید به خوبی کار انجام شود.

وی تصریح کرد: هر ساله نسبت به سامان‌دهی کارگران فصلی دیر اقدام می‌شود که معضلاتی به وجود می‌آورند اما از همین الان بایستی برنامه‌ریزی کرد و شهرداری در این خصوص پای کار است.

دستگیری سارقان مسلح انبارهای پسته

محمدمهدی کریمی سرپرست فرماندهی انتظامی شهرستان رفسنجان از دستگیری سارقان مسلح انبارهای پسته خبر داد و اظهار کرد: تدابیر امنیتی از ورود کارگران فصلی تا پایان برداشت پسته توسط نیروی انتظامی اندیشیده شده و نیروی انتظامی با بخشداران و کشاورزان برنامه‌های آموزشی خواهد داشت.

وی بیان کرد: طرح آموزش همگانی که ارائه می‌شود اگر توسط کشاورز و باغدار کاربردی شود قطعا مشکلی پیش نخواهد آمد اگر کشاورزان کارگران، نگهبانان و رانندگانی که پسته را حمل می‌کنند شناسایی کرده و استعلام سوابق از آن‌ها کنند همچنین دوربین که مهتمرین لازمه کار به ویژه در انبارهای پسته است را به کار گیرند از سرقت‌ها پیشگیری خواهد شد.

گزارش از زهرا بمی نژاد